Deadline 1 september aanvraag zorg- en huurtoeslag voor 2022

Heb je voor 2022 geen zorg- of huurtoeslag aangevraagd en heb je daar toch recht op? Dan kun je deze alsnog met terugwerkende kracht aanvragen. Dit kan tot uiterlijk 1 september 2023.

Wellicht toch?

Van degenen die recht hebben op genoemde toeslagen, blijkt zo’n 10% deze niet aan te vragen. Afhankelijk van de situatie kan de toeslag oplopen tot enkele tientallen tot honderden euro’s per maand die men dan laat liggen. Wil je controleren of je recht hebt op een van de of beide toeslagen voor 2022? Check dit dan via de site van de Belastingdienst.

Voorwaarden

Voor zowel de zorg- als huurtoeslag gelden voorwaarden. Zo moet je voor de zorgtoeslag een zorgverzekering hebben afgesloten. Voor de huurtoeslag mag je huur niet te hoog zijn. Ook mogen voor beide toeslagen je inkomen en vermogen niet te hoog zijn. Op de site van de Belastingdienst kun je checken of je aan alle voorwaarden voldoet.

Proefberekening

Op de site van de Belastingdienst kun je ook een proefberekening maken. Je vult daartoe je persoonlijke gegevens in, waarna het programma berekent of je  recht hebt op een toeslag en hoeveel deze per maand bedraagt.

Tip! Met de proefberekening kun je bijvoorbeeld ook uitrekenen wat het je scheelt aan huurtoeslag als je zou verhuizen naar een duurdere of goedkopere huurwoning.

Wijzigingen doorgeven

Heb je vorig jaar al zorg- en/of huurtoeslag gehad, dan krijg je deze dit jaar automatisch weer. Belangrijk is dan dat je tijdig wijzigingen doorgeeft, zoals een stijging van je inkomen of een veranderde gezinssituatie. Blijkt achteraf namelijk dat je te veel toeslag hebt gekregen, dan moet je de te veel ontvangen toeslag terugbetalen.

Bron: SRA | Image by rawpixel.com on Freepik

Heb je vragen over deze blog?

Heb je vragen over deze blog of ben je benieuwd naar onze mogelijkheden? Neem dan contact met ons op.

Deze website gebruikt cookies om de website te analyseren en te verbeteren. Klik hier voor meer informatie over cookies.