De fiscale kant van een verfrissing voor je personeel

Nederland heeft weer te maken met zomerse temperaturen. Hoe zit het fiscaal als je jouw personeel daarom op een verfrissinkje trakteert? Wat is voor jou de voordeligste route?

Verfrissinkje belastingvrij?

Alle voordelen uit dienstbetrekking zijn voor jouw personeel in beginsel belast. Een verfrissinkje op de werkvloer, zoals een colaatje, biertje of ijsje, is belastingvrij als je deze uitdeelt of verstrekt. Een vergoeding hiervoor, dus een financieel extraatje, is in principe belast.

Begrip werkvloer

Het begrip ‘werkvloer’ is fiscaal erg ruim. Alle ruimtes waar je als werkgever volgens de Arbowet verantwoordelijk voor bent, behoren ertoe. Een ijsje of een koel drankje op kantoor, in het magazijn of de werkplaats, is dus onbelast.

Niet op de werkvloer, toch onbelast?

Ga je met je werknemers bijvoorbeeld een ijsje eten in de ijssalon tegenover je bedrijf, dan is dit niet op de werkvloer en is het ijsje in beginsel dus wel belast. Je kunt dit voorkomen door het ijsje onder te brengen in de werkkostenregeling (WKR). Het ijsje blijft dan voor jouw werknemers onbelast.

Blijf met al je vergoedingen en verstrekkingen dit jaar binnen de zogenaamde vrije ruimte van de WKR, dan betaal je als werkgever ook geen belasting. 

Let op! Schiet je over de vrije ruimte heen, dan betaal je 80% belasting over het bedrag boven de vrije ruimte. 

Aftrekbaar van de winst?

De kosten van een onbelast drankje of ijsje zijn slechts beperkt aftrekbaar van je winst. Voor ondernemers in de inkomstenbelasting is dit in beginsel voor 80%, voor ondernemingen in de vennootschapsbelasting in beginsel voor 73,5%. 

Of kies je voor een vast bedrag?

Maak je veel kosten die maar deels aftrekbaar zijn, dan kun je er ook voor kiezen een vast bedrag van € 5.100 niet ten laste van de winst te brengen. Ondernemers in de vennootschapsbelasting moeten uitgaan van een vast bedrag dat gelijk is aan 0,4% van de loonsom als dit meer is dan genoemde € 5.100. Dit is het geval bij een loonsom boven de € 1.275.000.

Bron: SRA | Image by Freepik

Heb je vragen over deze blog?

Heb je vragen over deze blog of ben je benieuwd naar onze mogelijkheden? Neem dan contact met ons op.

Deze website gebruikt cookies om de website te analyseren en te verbeteren. Klik hier voor meer informatie over cookies.