Op 1 januari 2022 is de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) in werking getreden. Deze wet verplicht zorgorganisaties met een vergunningsplicht om een onafhankelijke Raad van Toezicht (RvT) op te richten van tenminste drie personen. Wat betekent dit voor zorginstellingen? PMP Supervisor B.V. vroeg het aan Gerben van der Werf, oprichter van Wtzatoezicht.nl.
Voor wie is intern toezicht precies verplicht?
“In principe moeten alle vergunningsplichtige zorginstellingen een Raad van Toezicht van drie personen instellen, behalve die met tien of minder zorgverleners. Eerstelijnszorginstellingen met minder dan 25 zorgverleners zijn uitgezonderd.
Wie je wel of niet meetelt kan nog weleens verwarrend zijn. Uitbesteding van zorg telt ook mee. Een zorgverlener die parttime werkt telt als één en de zorgverleners van een onderaannemer tellen ook mee. En medewerkers die geen zorg verlenen, zoals stafmedewerkers, en vrijwilligers of stagiaires, tellen niet mee.
Wanneer wordt intern toezicht verplicht?
“Bestaande praktijken moeten voor 31 december 2023 een Raad van Toezicht van drie personen hebben.
Mocht je een nieuwe instelling beginnen die groter is dan tien zorgverleners, bijvoorbeeld als je overgaat naar een nieuwe rechtsvorm, dan moet je al een Raad van Toezicht hebben om je Wtza-vergunning aan te kunnen vragen.”
Wanneer moet je de eerste stappen zetten?
“Mijn tip is: liever vandaag dan volgende week. Ik hoor van veel zorgorganisaties dat ze het na de zomer – sowieso een hele drukke tijd in toezichtsland – op de agenda hebben staan. De GGZ, huisartsen, fysio’s. Ze gaan allemaal op zoek naar toezichthouders. Als je te lang wacht, sluit je achteraan in de file.
Als je de drukte voor bent, heb je meer vrijheid om toezichthouders te vinden die bij jou passen. Je gaat tenslotte op zoek naar mensen die echt onderdeel worden van je organisatie. Ze zijn zeker vier jaar bij jou en je instelling betrokken. Dan wil je wel dat dat mensen zijn die bij je passen. Hoe vroeger je begint, hoe groter de kans dat ze nog beschikbaar zijn.”
“Zet nu de eerste stappen, dan hoef je straks niet te concurreren met andere zorgpartijen om geschikte toezichthouders”
Wat zijn de gevolgen als je het niet voor het einde van het jaar hebt geregeld?
“Ik kan het niet met zekerheid zeggen, dat is nu nog niet bekend. Maar ik denk dat echt niemand zit te wachten op waarschuwingen en boetes als je niet aan de wet voldoet. De aanleiding van het ‘moeten’ is niet leuk en dat begrijp ik heel goed. Je bent al druk genoeg met zorg verlenen en er zijn al zoveel regels waaraan je moet voldoen. Maar dit is wel de situatie, die wet is er nu eenmaal.
Bovendien is een Raad van Toezicht ook gewoon een meerwaarde. Los van wat de aanleiding is om ‘m op te richten. Je krijgt er een groep getalenteerde en ervaren mensen bij die je vooruit kunnen helpen. Er zijn genoeg organisaties die om die reden vrijwillig een raad instellen en er heel blij mee zijn.”
Hoe kunnen jullie zorginstellingen helpen?
“Wij hebben samen met de Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in Zorg en Welzijn (De NVTZ) en verschillende brancheverenigingen, een gesubsidieerd platform opgericht, Wtzatoezicht.nl, waar je drie toezichthouders kunt vinden die echt passen bij wat jij nodig hebt. Zodat je een raad krijgt waar je écht iets aan hebt.
Het toezicht dat de Wtza voorschrijft is informeel. Je krijgt geen mensen aan boord die jou alleen maar willen controleren, ze willen je helpen. Als je het goed inregelt, krijg je een raad die je behoedt voor fouten op vlakken waar je zelf misschien minder verstand van hebt en die samen met jou aan de kwaliteit van jouw praktijk werkt. Ze denken mee, adviseren en spiegelen.”
Op welke wijze zorgt Wtzatoezicht.nl voor passende toezichthouders?
“Als je als instelling door de Wtza een Raad van Toezicht gaat oprichten, kun je bij Wtzatoezicht.nl ondersteuning krijgen bij het opstellen van een zoekprofiel en koppelen we je aan toezichthouders die passen bij wat je zoekt.
Op ons platform staat een grote pool van toezichthouders ingeschreven die openstaat voor kleinschalige zorgorganisaties. Jong, oud, meer en minder ervaren. Alle toezichthouders krijgen bij ons een zorgvuldig intakegesprek en we helpen je om er de juiste mensen uit te lichten. Je kiest uiteindelijk zelf met wie je wel of niet in contact wilt komen.”
Over Wtzatoezicht.nl
De Nederlandse vereniging van toezichthouders in zorg en welzijn (NVTZ) heeft met verschillende brancheverenigingen de handen ineengeslagen om een programma te ontwikkelen dat zorgorganisaties helpt met het organiseren van goed en passend intern toezicht. Belangrijk onderdeel hiervan is Wtzatoezicht.nl, dat de werving en selectie van Wtza-toezichthouders voor iedereen toegankelijk maakt. Wij horen bij NVTZ Zoek+Vind: het gerenommeerde matchingplatform voor toezichthouders in zorg en welzijn.
Ontvang de RvT-bundel
Ben jij een zorginstelling die aan de Wtza moet voldoen? Wil je meer weten over het oprichten van een Raad van Toezicht? Vraag nu hier de RvT-bundel aan van PMP Supervisor, vol handige tips en praktische richtlijnen.
Lees hoe je een RvT voor de Wtza opricht, wat het voor jouw praktijk kan betekenen en laat je inspireren door persoonlijke verhalen van ondernemers en toezichthouders in de zorg.
Bron: PMP Supervisor B.V. | Gerben van der Werf | Wtzatoezicht.nl
Heb je vragen over deze blog?
Heb je vragen over deze blog of ben je benieuwd naar onze mogelijkheden? Neem dan contact met ons op.