ZN: ziekenhuizen werken driekwart inhaalzorg dit jaar weg

De ziekenhuizen slagen er waarschijnlijk in driekwart van de ongeveer 200.000 achterstallige operaties nog dit jaar in te halen. 60 procent van de ziekenhuizen kan zelfs alle inhaalzorg die ontstond in de coronaperiode dit jaar wegwerken.

Dat zegt Zorgverzekeraars Nederland (ZN) op basis van een ruwe schatting. Minister De Jonge van VWS neemt deze schatting over, schrijft hij aan de Tweede Kamer. Vorige week vrijdag publiceerde NZa een onderzoek waaruit blijkt dat door corona 170.000 à 210.000 operaties moeten worden ingehaald.

Verwachtingen
De inschatting van ZN is gebaseerd op de verwachtingen die de ziekenhuizen hebben doorgegeven. Zij hebben laten weten welke en hoeveel inhaalzorg dit jaar nog kan worden gedaan. Dit staat inde inhaalzorgplannen, die bijna alle ziekenhuizen hebben afgerond.

ZN zegt dat er niet één categorie ziekenhuis uitspringt bij de snelheid waarmee de achterstallige zorg dit jaar wordt ingehaald: “Want niet alle regio’s hebben dezelfde impact gehad van corona. Bovendien was de uitgangspositie voor het uitbreken van corona (de lengte van de wachtlijsten) niet van alle ziekenhuizen hetzelfde.”

Nieuwe coronagolf
ZN laat weten dat de schattingen dat driekwart van de inhaalzorg nog dit jaar kan worden gerealiseerd wel afhangt van verschillende factoren, zoals een eventuele nieuwe coronagolf dit najaar: “Denk daarbij aan de beschikbaarheid van IC-bedden, operatiekamers en (voldoende en uitgerust) zorgpersoneel. Ook de omvang van de nu nog onbekende zorgvraag speelt mee.”

Bovendien wijzen de zorgverzekeraars erop dat de capaciteit van de nazorg een bottleneck kan worden. ZN wijst op het belang van een goede doorstroom naar de zorg buiten het ziekenhuis, zoals de revalidatiezorg en de wijkverpleging.

 Door: Frits Baltesen
Bron: Skipr

Deze website gebruikt cookies om de website te analyseren en te verbeteren. Klik hier voor meer informatie over cookies.