Stappen kleine accountantskantoren uit controlemarkt?

Vanochtend schreef het Financieele Dagblad uitgebreid over een gesignaleerde trend dat kleinere accountantsorganisaties massaal hun Wta-vergunning inleveren. Vicevoorzitter Roland Ogink reageerde bij BNR Radio.

Roland Ogink

Dreigen tientallen kantoren hun vergunning in te leveren vanwege hoge werkdruk, regeldruk of vindt er stabilisatie plaats in de wettelijke controlemarkt? Roland Ogink zegt nog geen signalente hebben opgevangen dat SRA-leden hun vergunning willen inleveren. Sterker nog, het ledental met vergunning stijgt. 

‘Daarentegen waarschuwen wij wel dat dat mogelijkerwijs in de toekomst zou kunnen gaan gebeuren als onnodige regeldruk toeneemt. Die onnodige regeldruk heeft niets te maken met kwaliteit, want 170 van de 179 SRA-leden zijn op dit moment positief getoetst op kwaliteit. Die regeldruk wordt wel veroorzaakt door stijging van kosten voor het toezicht omdat de AFM nu volgens de minister die toetsingen zou moeten gaan uitvoeren. En met stijging aan kosten moet u denken aan 40 tot 50%’.

Prematuur

We zijn verrast over de uitspraken van de AFM, waarbij weer verwezen werd naar het data-analyserapport. De minister van Financiën heeft begin februari gezegd dat de AFM voor alles eerst zelftoetsingen moet uitvoeren en onderzoek moet doen naar de kwaliteit van de wettelijke controle bij niet-OOB-accountantsorganisaties. Uitspraken doen op basis van een (historische) kansberekening over de huidige en toekomstige stand van de kwaliteit in de sector is meer dan prematuur.

BNR

Downloads

 

Bron: www.sra.nl

 

Deze website gebruikt cookies om de website te analyseren en te verbeteren. Klik hier voor meer informatie over cookies.